OPREZ!net

Problem elektroničkog nasilja nad djecom i među djecom jednako je prisutan u urbanim i ruralnim sredinama. Zbog slabe informatičke pismenosti roditelja djeca su gotovo bez kontrole prepuštena virtualnom svijetu u kojemu se svakodnevno događaju mnogobrojni slučajevi elektroničkog nasilja. U osvještavanju o ovom značajnom društvenom problemu na području posebne državne skrbi (Dalj, Erdut i Aljmaš) zajednički će projektom „OPREZ!net“ pomoći Dječja osječka kreativna kućica, Udruga za rad mladima Breza i osječki Centar za nestalu iz zlostavljanu djecu uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih. U sklopu projekta predviđena je edukacija za učitelje, djecu i roditelje, a nakon edukacije, zainteresirani učenici moći će sudjelovati u kreativnim radionicama - radionici izrade stripa i filmskoj radionici na temu elektroničkog nasilja.

OPREZ!net je projekt prevencije elektroničkog nasilja namijenjen djeci na području posebne državne skrbi i to u mjestima Aljmaš, Dalj i Erdut koji Dječja osječka kreativna kućica provodi u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu i  Udrugom za rad s mladima Breza.

Do povezivanja partnerskih organizacija u ovom projektu došlo je na temelju potrebe za rješavanjem problema (ne)senzibiliziranosti i (ne)educiranosti djece odnosno roditelja na području posebne državne skrbi – Aljmaš, Dalj i Erdut i mogućnosti odnosno korištenja kapaciteta partnerskih organizacija u rješavanju toga problema. Udruga Breza, kao provoditelj projekta „Mjesto za mene“, sufinanciranog sredstvima EU, dvije godine provodila je izvannastavne aktivnosti za djecu u navedenim mjestima na području posebne državne skrbi kao i osnaživanje lokalne zajednice u rješavanju pitanja jačanja socijalnih usluga potrebnih za rješavanje potreba lokalne zajednice. Lokalna zajednica na tom području nije u mogućnosti odgovoriti na sve potrebe vezane uz ostvarivanje prava djece prema UN Konvenciji o pravima djece zbog nedostatka kapaciteta. Činjenica je da su ta djeca zakinuta u neformalnom učenju i aktivnostima slobodnoga vremena, a na području prevencije se gotovo ništa ne radi. Kroz rad s djecom i roditeljima na tom području dobili smo informacije o potrebama djece za različitim tematskim aktivnostima kao i potrebama rješavanja aktualnih problema među djecom i mladima, pa tako i problema elektroničkog nasilja koje je prisutno i među mladom populacijom na navedenom području.  Centar za nestalu i zlostavljanu djecu – CNZD organizacija je koja provodi projekte prevencije zlostavljanja djece na internetu odnosno projekte o sigurnom korištenju Interneta. CNZD je svoj rad usmjerio na proizvode računalne tehnologije kao alate u borbi protiv zlostavljanja djece na Internetu. Centar je kreirao i prvu računalnu igru za djecu o sigurnom korištenju Interneta na hrvatskom jeziku, organizirao 1. stručni seminar o sigurnosti djece na Internetu u  Hrvatskoj 2011. godine u Osijeku, proveo projekt obilježavanja Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece u sklopu kojega je nastao prvi animirani film o internetskoj pedofiliji kojega su radila djeca. Osim toga, CNZD je postao član međunarodnog udruženja INHOPE koje okuplja 43 predstavnika HOTLINE centara i koji svakodnevno primaju i obrađuju dojave vezano za pronađeni materijal na Internetu koji sadrži seksualno iskorištavanje djece. Obzirom da je osječki CNZD postao član za Republiku Hrvatsku u travnju 2013. godine, vrlo malo ljudi zna da u Hrvatskoj postoji ovaj online servis te je jedan od ciljeva projekta bio i upoznati korisnike s njim. Dokkica je, kao organizacija koja je usmjerena na projekte prevencije asocijalnog i poremećaja u ponašanju djece kroz radionice i programe kvalitetnog provođenja slobodnoga vremena, razvila izvrsnu suradnju s lokalnom zajednicom, vrtićima i osnovnim školama grada Osijeka te je prepoznata kao vrlo aktivna organizacija u radu s djecom u lokalnoj zajednici.

Projekt će se provoditi od veljače do travnja, a projektne aktivnosti obuhvaćaju edukaciju o sigurnom korištenju interneta za učitelje, roditelje i učenike te kreativne radionice za učenike na kojima će kroz kreativan rad podići svijest o elektroničkom zlostavljanu. Strip i film koji će nastati u sklopu radionica poslužit će kao edukativni mediji i za druge učenike kojima će biti predstavljeni.
Početkom veljače učitelji OŠ Dalj sudjelovali su u edukaciji koja im je pružila temeljne informacije o stanju suvremenog problema elektroničkog nasilja, slučajevima u Hrvatskoj i mogućnostima za rješavanje problema elektroničkog zlostavljanja, koje im je predstavio Tomislav Ramljak iz osječkoga CNZDA-a. Snježana Kovačević iz Udruge Breza, nakon edukacije, uključila je učitelje u kratku raspravu korištenju Facebook-a, najpopularnije društvene mreže među djecom u Hrvatskoj te uputila učitelje u potrebu češćih razgovora s učenicima na satovima razredne zajednice o ponašanjima i međusobnim odnosima učenika pri korištenju ove društvene mreže.
Povodom Dana sigurnog interneta, 11. veljače učenici osmih razreda OŠ Dalj sudjelovali su u edukaciji o elektroničkom nasilju i opasnostima Facebooka, a svoje znanje o sigurnom korištenju interneta provjerili su u nagradnom online kvizu za učenike od 5. do 8. razreda koji je otvoren samo na taj dan kao dio projekta obilježavanja Dana sigurnog interneta u Hrvatskoj (nositelj: CNZD s partnerima).

Projektne aktivnosti u Aljmašu i Erdutu provodit će tijekom ožujka i travnja, a zainteresirani kreativci u OŠ Dalj uskoro će krenuti sa stvaranjem edukativnog stripa i filma koji će biti prezentirani i široj javnosti putem web stranice i Facebook stranice Dječje osječke kreativne kućice, web stranicama projektnih partnera, Youtube-a i drugih internetskih medija. Svojim kreativnim radovima, polaznici radionice stripa i filmske radionice, pomoći će u podizanju svijesti o elektroničkom nasilju i kod drugih vršnjaka kako bi i oni sami pomogli u prevenciji ovoga društvenog problema.